Tuinkalender juli
Tuinklussen juli
Het is hoogzomer en alles is in volle bloei. Je kunt oogsten uit de moestuin en bloemen plukken. Juli is gemiddeld de warmste maand van het jaar. En zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Zorg ervoor dat de tuin voldoende gehydrateerd blijft en bescherm planten en bloemen tegen de hitte.
Planten juli
- Juli is geen plantmaand. Wel kun je tweejarige planten zaaien, zoals stokrozen.
- Bind hoge bloemen zoals dahlia’s en rozen omhoog, zodat ze niet omvallen en zomerstormen overleven.
Snoeien juli
- Hagen (buxus, taxus, hulst, laurier, liguster en coniferen) en heesters kunnen in juli teruggesnoeid worden. Heb je een ligusterhaag? Snoei die lekker kort, zodat de haag zich kan vertakken en compacter wordt. Let erop dat het niet te warm is, dan kunnen de hagen verbranden en uitdrogen.
- Het advies voor alle snoeiwerkzaamheden is, niet snoeien bij temperaturen van 30 graden Celsius of warmer.
- Knip uitgebloeide bloemen weg, ook bij rozen. Dan hoeft de plant daarin geen energie meer te steken en heb je een grotere kans op een herbloei.
- De beste tijd voor de zomersnoei van fruitbomen is rond juli. Snoei kers, pruim, abrikoos en perzik voor eind augustus. Daarna is er kans op loodglansinfectie. Ruim zieke en door schimmels aangetaste takken meteen op, om nieuwe besmettingen te voorkomen. Snoeiwonden hoef je niet te behandelen. Die drogen in de zomer vanzelf op.
Gazon juli
- Het gras moet nu regelmatig gemaaid worden, een of twee keer week. Als je het gras vaak maait, kun je het maaisel laten liggen. Maai het gras niet kort (drie tot vijf centimeter). Dan voorkom je dat het gras verbrandt en gele en bruine plekken krijgt.
- Besproei het gazon naar behoefte.
Moestuin juli
- Snelgroeiende en vorstbestendige groenten kunnen deze maand gezaaid worden.
- Diverse groenten en kruiden kunnen in juli geoogst worden.
Besproeien in juli
- In juli kan het snikheet zijn. Bij aanhoudend warm en droog weer hebben de planten, het gazon en de moestuin veel water nodig. Het is effectiever om de planten en het gazon een of twee keer per week een paar uur te besproeien dan iedere dag een kwartiertje. Doe dit tijdens hete dagen vroeg in de ochtend of later in de avond. Dan verbranden de bladeren niet en verdampt het water minder snel.
Vijver juli
- Vul de vijver bij als er door de warmte veel water verdampt is.
Nog meer tips voor het tuinonderhoud in juli?
Stel je vraag hieronder, of neem dan contact op met Bart van PlantBezorgd.